jaro léto

Vlastní bylinková zahrada

    Chcete také zažít tu chuť jídla dochuceného vlastnoručně vypěstovanými bylinkami? Není nic jednoduššího! Čerstvé bylinky jsou barevnější, chutnají lépe a jejich nutriční hodnoty naprosto předčí ty sušené. A když si je ještě vypěstujete sami, je to již naprostá záruka čerstvosti a chuti.

    Většina bylin pochází ze středomoří, proto potřebují slunné a teplé podmínky k růstu. Zemina by měla být dobře prosetá, lehká a ne příliš hnojená. Toho můžete dosáhnout pokud smícháte půdu s trochou vápna a drobných kamínků. Pokud je vaše zahrada stinná a vlhká můžete si zasadit kerblík, čechřici vonnou, libeček nebo třeba petržel.

    Je dobré oddělit trvalkovité rostliny, jako je levandule, máta, pažitka, tymián a rozmarýn od letniček, jako jsou bazalka nebo kopr. Tím, že trvalky vysadíte na vyhrazená místa, zabráníte poškození jejich kořenů až budete zase na jaře připravovat půdu pro novou sezónu.